RODO w działach kadrowo-płacowych

Miasto:

Bielsko-Biała, ul. Mostowa 2

Data szkolenia:

19-12-2018

Godzina:

9:30

Prowadzący:

Gabriela Rychły-Stucke - Finansista, certyfikowany trener sprzedaży, coach., inspektor ochrony danych. Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego, obecnie w trakcie studiów podyplomowych z rekomendacją GIODO w Wyższej Szkole Biznesu w Dąbrowie Górniczej – "Ochrona danych osobowych w administracji i w biznesie", doświadczenie zdobywała zarówno w korporacjach gdzie zajmowała stanowiska prezesa jak również prowadząc własną działalność gospodarczą. Wiedzę którą przekazuje swoim słuchaczom zna z doświadczenia. Zajęcia prowadzone w formie zamkniętych i otwartych szkoleń w firmach prywatnych, m.in. Skok Kopernik, Biuro Finansowe K. Żochowska, GK Finance, P.P.H.U. Paletmax, Nova Software, DMF D. Maryanek, AS Klima, Capital Finance, Royal Banking, TMF Poland Sp. z o.o.

Cena:

360 zł + 23% VAT.

Cena obejmuje: autorskie materiały szkoleniowe, przerwę kawową, lunch, certyfikat uczestnictwa w szkoleniu dla każdego uczestnika. (Faktury „zw” dla sektora finansów publicznych po przesłaniu oświadczenia o zwolnieniu z VAT

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku oraz Ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018 roku czyli zmiany w pigułce.

Program szkolenia

I. RODO – podstawowe informacje

II. Zakres podmiotowy i przedmiotowy RODO a dane pracowników

III. Najważniejsze pojęcia i definicje

  1. Definicja danych osobowych
  • 1.1. Pseudonimizacja
  • 1.2. Anonimizacja
  1. Szczególne kategorie danych osobowych
  • 2.1. Dane dotyczące wyroków skazujących i niekaralności
  • 2.2. Pojęcie danych biometrycznych
  • 2.3. Pojęcie danych dotyczących zdrowia
  • 2.4. Pojęcie danych genetycznych
  • 2.5. Przetwarzanie danych szczególnej kategorii w świetle RODO
  1. Administrator danych osobowych
  • 3.1. Współadministratorzy danych osobowych
  1. Przetwarzanie danych osobowych
  2. Definicja zbioru danych osobowych

 

IV. Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych

V. Zasady ochrony danych osobowych

  1. Zasada przetwarzania zgodnego z prawem (zasada legalności)
  • 1.1. Warunki wyrażenia zgody (art. 7 RODO)
  • 1.2. Dotychczasowe zgody na przetwarzanie danych osobowych
  1. Przetwarzanie danych niezbędnych do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze
  • 2.1. Wykonanie umowy
  1. Merytoryczna poprawność zbieranych danych
  2. Nowa zasada przejrzystości i rzetelności
  3. Zasada celowości – ograniczenia celu
  4. Zasada adekwatności – minimalizacja danych
  5. Zasada ograniczenia czasowego
  6. Zasada integralności i poufności
  • 8.1. Uwzględnianie ochrony danych w fazie projektowania oraz domyślna ochrona danych
  1. Nowa zasada rozliczalności

VI. Pozyskiwanie danych podczas rekrutacji pracowników

  1. Dane pozyskiwane od kandydata do pracy
  2. Testy psychologiczne
  3. Korzystanie z mediów społecznościowych na potrzeby procesów rekrutacji
  4. Rekrutacja anonimowa
  5. Weryfikacja informacji podanych przez kandydata (background check)
  6. Ochrona danych osobowych kandydatów na pracowników i pracowników na podstawie projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679

 

VII. Pozyskiwanie danych osobowych podczas przebiegu zatrudnienia

VIII. Prowadzenie dokumentacji pracowniczej a ochrona danych osobowych

  1. Akta osobowe
  2. Skrócenie okresu przechowywania dokumentacji pracowniczej ( 01.01.2019)
  3. Dokumentacja wypadkowa i chorobowa
  4. Badania lekarskie pracowników
  5. Dodatkowe pakiety medyczne pracowników i inne benefity
  6. Dokumentacja dotycząca oceny pracownika i notatki służbowe .
  7. Dokumentacja związana z karami porządkowymi

IX. Nowe technologie w stosunkach pracy

  1. Monitoring
  2. Operacje przetwarzania danych związane z pojazdami, z których korzystają pracownicy
  3. Dane biometryczne

X. Wizerunek pracownika

  1. Wizerunek jako dana biometryczna
  2. Wizerunek a dane ujawniające pochodzenie rasowe i etniczne
  3. Imprezy firmowe a wizerunek
  4. Wykorzystanie wizerunku na potrzeby pracodawcy

XI. Ochrona danych osobowych a ZFŚS

1.Zakres danych osobowych pozyskiwany przez pracodawcę.

2.Stanowisko judykatury oraz Prezesa UODO.

3.Proponowane zmiany w przepisach dotyczących ZFŚS

Opinie o szkoleniu

Szkolenie na wysokim poziomie wiedza przekazywana profesjonalnie i wyczerpująco i bardzo ciekawie. Przykłady podane na szkoleniu – było ich dużo i bardzo konkretne.
Anna Wróbel
PROCARBON

Bardzo dobre szkolenie, dużo praktycznych przykładów. Bez zastrzeżeń.
Michał Klimek
ABC CONTROL– Rafał Kuder

Merytoryczne szkolenie. Ciekawa formuła.
Jacek Bąk
Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia z siedzibą w Katowicach

Szkolenie na bardzo wysokim poziomie. Pani Gabriela posiada ogromną wiedzę, a przy tym jest niesamowicie sympatyczną osobą. Polecam szkolenia z firmą Total Expert.
Patrycja Jaromin
PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-HANDLOWO-USŁUGOWE „EWIMAR” MARIAN HULBÓJ

Szkolenie przeprowadzone w bardzo merytoryczny sposób. Na pewno w przyszłości skorzystam z usług firmy Total Expert.
Chmielewska Katarzyna
Zeta Pro Office S.A.

Szkolenie przeprowadzone dość obrazowo i przejrzyście.
Agata Dudek
ABC CONTROL– Rafał Kuder

Miła atmosfera, konkretnie, pozytywny prowadzący. Szkolenia jest poparte ciekawymi przykładami
Katarzyna Bernaś
PUH EKO-KOMBID

Szkolenie zadawalające, wiedza fachowa.
Barbara Kubas
AIB Sp. z o.o. Sp. K.

Szkolenie z duża ilością przykładów praktycznych. Jasny sposób omawiania tematyki.
Izabela Kowalczyk
CONBELTS S.A.

Bardzo dobre szkolenie !
Ogromna wiedza wykładowcy, jasny przekaz.
Tomecka Bogumiła
Rolnik Sp. z o.o.

Szkolenie było bardzo interesujące, na wysokim poziomie.
Monika Trawczyńska-Grzesik
Personnel International BPO Sp. z o.o.

Formularz zapisów

Aby dokonać zgłoszenia na szkolenie prosimy o wypełnienie poniższych pól
















Zwolnienie z VAT

Wyrażam zgodę na wysyłanie przypomnienia o szkoleniu przez SMS

akceptuję regulamin szkoleń (zobacz regulamin szkoleń)

Aby przesłać dane z powyższego formularza naciśnij przycisk „Wyślij” – w ciągu 48 godzin otrzymasz na maila zgłaszającego potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia

Aby wpisane powyżej dane wygenerować w postaci karty zgłoszeniowej do wydrukowania naciśnij przycisk „Generuj pdf”

Copyright © 2016r by Total Expert
Projekt i wykonanie Charasim.com - Extraseo.pl